back

Κάνοντας το πολύπλοκο απλό

Απλή, διαγραμματική σχεδόν, τυπογραφική απεικόνιση για ένα πολύπλοκο ερευνητικό πρόγραμμα που εμβαθύνει την ανάλυση των καυσαερίων σε επίπεδα νάνο. Ευκρινής και αναγνώσιμη προσέγγιση που σημαίνεται από το λογότυπο και εξελίσσεται σε όλη τη διήγηση του project.

Το Down to 10 (έρευνα στο πρωτοφανές επίπεδο των δέκα νανομέτρων και ανάλυση χημικής σύστασης και περιβαλλοντικών επιπτώσεων αέριων ρύπων αυτοκινήτων) είναι ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020 και εμπλέκει ένα consortium κορυφαίων πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, μεταξύ των οποίων και ελληνικά. Ζητήθηκε η οπτική ταυτότητα ολόκληρου του project.

Σχεδιάσαμε τον τίτλο του προγράμματος με δύο χαρακτηριστικά: αναγνωσιμότητα και εύκολη κατανόηση του συμβολισμού. Τα κυκλικά “Ο” λειτουργούν ως κόμβοι τηs πορείας και παραπέμπουν σε τροχούς. Η κόκκινη, εγκάρσια τομή συμβολίζει την έρευνα σε βάθος και σε λεπτομέρεια που δεν έχει φτάσει ξανά άλλη έρευνα (23 νανόμετρα είναι το σημερινό όριο). Το σύνολο είναι ευανάγνωστο σε πολύ μικρές διαστάσεις για σημάνσεις πειραματικού εξοπλισμού και υπηρετεί την απλότητα (ως δείκτη προσβασιμότητας από το ευρύ κοινό) στην επικοινωνία και των πιο σύνθετων ιδεών της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογίας.